Skip to main content

Terugleververgoeding per energieleverancier

 

Zonnepanelen op het dak zijn allang niet meer zo bijzonder. Steeds meer huishoudens gebruiken zonne-energie om hun eigen energie op te wekken en zo zelfvoorzienend te zijn. Zelfs metro’s en auto’s rijden nu op zonne-energie.

Hoewel het plaatsen van zonnepanelen stukken goedkoper is dan voorheen, blijft het prijzig. Een voordeel van zonnepanelen is dat je (vrijwel) geen kosten meer maakt voor elektriciteit. Maar wat niet iedereen weet, is dat je het teveel aan energie wat opgewekt wordt ook weer terug kunt leveren aan je energieleverancier. En dus eigenlijk zelfs kunt verdienen aan je zonnepanelen.

Omdat je de investering natuurlijk zo snel mogelijk terug wilt verdienen, kies je een energieleverancier die je het meeste vergoedt voor de teruggeleverde energie. Omdat het vergelijken van terugleververgoedingen een aardige klus kan zijn, hebben wij het uitzoekwerk voor je gedaan.

Energie ‘salderen’

Het terugleveren van opgewekte energie aan het netwerk wordt ook wel salderen genoemd. Salderen is het onder bepaalde voorwaarden energieverbruik wegstrepen tegen de opgewekte energie. Het terugleveren van stroom kan gelijktijdig gebeuren met het afnemen van stroom of nádat je geen stroom meer verbruikt. Je gebruikt bijvoorbeeld een paar dagen niet of nauwelijks stroom, als het buiten erg zonnig is en je de lichten niet nodig hebt en nauwelijks apparaten in huis gebruikt. Wanneer je jaarlijks meer stroom gebruikt dan teruglevert wordt het netto elektriciteitsverbruik verrekend met de teruggeleverde energie. Heb je juist meer opgewekt dan verbruikt, dan ontvang je een ‘terugleververgoeding’.

Terugleververgoeding per energieleverancier

In onderstaande tabel lees je de terugleververgoedingen per energieleverancier. Deze vergoedingen verschillen per leverancier omdat energieleveranciers de hoogte van dit tarief zelf mogen bepalen.

 

Energieleverancier Terugleververgoeding
Essent 0,08 cent per kWh*
Eneco 0,092 cent per kWh (vast tarief)
Energiedirect.nl 0,07 cent per kWh*
ENGIE Gelijk aan het geldende kale leveringstarief conform contract.*
E.On 0,07 cent per kWh*
Nuon 0,07 cent per kWh*
Greenchoice 0,11 tot 10.000 kWh, daarna het kale leveringstarief.
Nederlandse Energie Maatschappij Gelijk aan het geldende kale leveringstarief conform contract, inclusief btw, exclusief opslag duurzame energie en energiebelasting.
Budget Energie Gelijk aan het geldende kale leveringstarief conform contract, inclusief btw, exclusief opslag duurzame energie en energiebelasting.
Oxxio Gelijk aan het geldende kale leveringstarief conform contract.*

 

*exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw.

 

Let op: deze tarieven kunnen periodiek veranderen op basis van marktontwikkelingen. Kijk daarom altijd de details van het contract dat je afsluit goed na.

 

Hoe gaat het terugleveren van energie in zijn werk?

 

Zodra de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, meld je aan je netbeheerder dat je in de toekomst energie terug zult leveren. Je netbeheerder registreert de energie die je teruglevert en adviseert over eventueel benodigde meters. Om energie terug te leveren aan het net heb je namelijk een meter nodig die terug kan draaien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *