Skip to main content

Wat kost een zonnepaneel?

Het aanschaffen van zonnepanelen wordt steeds voordeliger. Door de toenemende kennis en vraag naar zonnepanelen wordt de kwaliteit steeds beter terwijl de prijzen afnemen. De uiteindelijke prijs die je betaalt is afhankelijk van het soort en de hoeveelheid zonnepanelen die je koopt.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van het energieverbruik. Als je met twee personen woont ligt het energieverbruik een stuk lager dan voor een gezin met twee ouders en twee kinderen. In de onderstaande tabel staat het gemiddelde verbruik per huishouden per ….

 

Grootte huishouden Gemiddeld elektriciteitsverbruik per …
1 1500
2 2600
3 3500
4 4500
5 5100

 

Soorten zonnepanelen

Op de Nederlandse zonne-energiemarkt worden drie verschillende zonnepanelen aangeboden waar je uit kunt kiezen: Monokristallijn- polykristallijn- en dunne film zonnepanelen.

 

Monokristallijn zonnepanelen

Dit zijn de zonnepanelen met het hoogste rendement. Het is gemaakt van siliciumkristallen die zo worden geplaatst dat deze samen één geheel vormen en op deze manier zoveel mogelijk zonnestralen kunnen opvangen. Je kunt deze zonnepanelen herkennen aan hun zwarte kleur en de honingraatachtige vorm. Door het hoge rendement en het ingewikkelde productieproces is dit de duurste variant.

 

Polykristallijn zonnepanelen

Deze zonnepanelen zijn gemaakt van dezelfde siliciumkristallen, alleen zijn deze in willekeurige richtingen geplaatst waardoor ze minder zonnestralen opvangen en hierdoor een lager rendement hebben. Het produceren van deze zonnepanelen is wel eenvoudiger waardoor de aanschafprijs hiervan lager ligt. Je herkent de zonnepaneel aan de blauw/paarse kleur.

 

Dunne film zonnepanelen

Het meest onderscheidende van deze zonnepanelen is dat ze buigzaam zijn. De zonnepanelen zijn niet gemaakt van siliciumkristallen maar siliciumpoeder. Dit zonnepaneel is het goedkoopst maar heeft ook het laagste rendement. Het materiaal biedt wel de mogelijkheid om de zonnepanelen op plekken te plaatsen waar normale zonnepanelen niet geschikt zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld straatlantaarns die werken op de zonne-energie die zij overdag opwekken door middel van een dunne film zonnepaneel die om de lantaarnpaal heen zit.

 

Hoeveel wekt een zonnepaneel op?

De stroom die door een zonnepaneel wordt opgewekt wordt uitgedrukt in WattPeak (WP). Een gemiddelde zonnepaneel wekt tussen de 240 en 270 WP op. Door het gemiddelde verbruik in kWh te delen door 0,85 weet je hoeveel WP aan zonnepanelen je nodig hebt om je volledige elektriciteitsverbruik zelf op te wekken. Voor een huishouden van twee personen is dit 2600/0,85 = 3058 WP. Dit wil zeggen dat je 12 zonnepanelen van ongeveer 250 WP nodig hebt om je eigen elektriciteit op te kunnen wekken.

 

Offertes aanvragen

Zonnepanelen worden door veel verschillende partijen aangeboden en de prijzen kunnen verschillen. Kies niet zomaar voor een aanbieding die voordelig klinkt, je kunt makkelijk en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere partijen zodat je deze met elkaar kunt vergelijken en de beste uit kunt kiezen. Let wel op dat het allergoedkoopste niet altijd het beste is. Laat de zonnepanelen installeren door een gespecialiseerd installateur. Zo ben je er zeker van dat de zonnepanelen goed werken en dat je garantie hebt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *