Skip to main content

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken elektriciteit op zodat je geen elektriciteit meer hoeft af te nemen van een energieleverancier. Maar hoe werkt dit precies?

 

Van zonlicht naar elektriciteit

De siliciumkristallen in zonnepanelen vangen zonnestralen op waardoor de aanwezige elektronen gaan bewegen en zich gaan verplaatsen en er elektrische gelijkstroom ontstaat. Van deze gelijkstroom moet wisselstroom worden gemaakt om hiervan gebruik te kunnen maken. Om hiervoor te kunnen zorgen bevatten alle zonnepanelen een omvormer, deze kan gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Met deze wisselstroom kunnen de elektrische apparaten in huis worden voorzien van stroom.

 

Duurzame energie

Zonlicht is een onuitputtelijke en natuurlijke bron, de energie die hieruit opgewekt wordt kan daardoor duurzame energie worden genoemd; energie die niet ten koste gaat van natuurlijke bronnen. Als je energie opwekt door middel van je eigen zonnepanelen zorg je ervoor dat er minder fossiele brandstoffen verloren gaan en daarnaast voorkom je dat er vervuilende stoffen zoals CO2 in de atmosfeer terecht komen. Zo zorg je op twee manieren dat je bijdraagt aan een schoon milieu.

 

Genoeg zon in Nederland?

Nederland staat niet bekend als een land waar het hele jaar door de zon schijnt, maar toch is ons klimaat heel geschikt voor zonnepanelen. Ten eerste werken zonnepanelen optimaal bij een maximale temperatuur van 25 graden, als het warmer wordt neemt het rendement van zonnepanelen zelfs af. In Nederland komt de temperatuur niet vaak boven de 25 graden, wat voordelig is voor zonnepanelen. Daarnaast vangen zonnepanelen ook zonnestralen op als het bewolkt is, de straling van de zon gaat door de wolken heen, je kunt dus ook op bewolkte en regenachtige dagen profiteren van je zonnepanelen.

 

Richting en hellingshoek

Het rendement van zonnepanelen is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepaneel zelf, maar ook van de hellingshoek en richting waarin deze worden geplaatst. De optimale richting en hellingshoek is richting het zuiden in een hoek van 35 graden ten opzichte van de grond. Als je de zonnepanelen op je dak plaatst kan het dus zijn dat jouw huis niet in de optimale richting staat. Houdt er rekening mee dat je daardoor minder zult opwekken waardoor de terugverdientijd langer wordt.

 

Zonnepanelen collectief

Wil je graag zonnepanelen, maar heb je een dak dat op het noorden gericht is of heb je helemaal geen eigen dak omdat je in een appartementencomplex woont, dan zijn er andere mogelijkheden om je eigen elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Sluit je aan bij een collectieve inkoop van zonnepanelen. Veel consumenten leggen samen geld in om een zonnepanelenpark te financieren of zonnepanelen op het dak van een groot bedrijfspand te plaatsen. Je krijgt op deze manier alsnog de opbrengst van zonnepanelen terwijl je zelf niet de mogelijkheid hebt om ze te plaatsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *